Lerfagottssonoriteter & Rosentaggsfiol

1 09 2007

Även på fredagen såg jag till att hitta till Ljudstugan; ett av mina nya favorittillhåll precis efter lunch, mitt i musiken! Idag var det så mycket mer motiverat, eftersom en av mina husgudar, Anna Lindal, skulle spela. Med sig hade hon den oerhört skicklige Henrik Blixt på fagott – och, ja, Lindal spelade förstås violin.

Man begynte med Jan Mikael Vainios Broomstick, som startade som ett Sisyfosstycke, upp och sedan ner, upp och sedan ner igen. Klangkombinationen fagott/violin var helt underbar: bruna lerfagottssonoriteter och rödvasst filad rosentaggsfiol! Utsökt!

Ljudet den lilla stugan var starkt och invaderande, inträngande i de närvarandes blodomlopp, i vimlande hörselrörelser djupt i hjärnornas cerebrala ljudrum, där det alltid försiggår private showings.

Stugan var fullsatt i ett ordningsamt och sedesamt bänkande runt väggarna.

Anna Lindal avslutade Broomstick i en kråkskrapig slutkommentar!

Därefter spelade Lindal och Blixt två stycken av närvarande Peter Schuback, dvs. två satser ur samma stycke: nr. 2 och 5 ur 11 Esperienzas. Sviten är skriven för ”två olika instrument”, utan angivelse av vilka.

Musiken i nr. 2 var sydländskt lyrisk och nordligt eftertänksam, i känslor starka men hållna i vishetens schack. Pizzicaton i violinen var små steg i ett inåtvänt släntrande.

Musiken i nr. 5 av 11 Esperienzas av Peter Schuback var åter eftertänksam, men också mörkare melankolisk, som en allvarsamhet fångad i en lugn stund i skydd – shelter from the storm – på ett kafé i Stockholm eller i en grotta vid Medelhavet.

Anna Lindals och Henrik Blixts stughalvtimme gick fort, och rummet togs över av Anne Pajunen på viola och Dan Larsson på basklarinett och klarinett. De började med ett stycke av Finnur Torfi Stefánsson, vilken var närvarande i stugan.
Stycket heter Duologue, och var omedelbart intresseväckande. Larsson valde klarinett till detta stycke. Det verkade först skojfriskt och lyriskt enkelt, och musiken var melodiös, vilket är ovanligt inom kontemporeana… Denna musik, i ett svängande, böljande kontrapunkterande av instrumenten överraskade mig, i en slags hörselvilla, tills jag märkte att de båda instrumenten visserligen spelades samtidigt, men tämligen oberoende av varandra. Det var intressant. Perceptionen söker ju alltid mönster, ordning, sammanhang, så att man själv fyller i där man tycker något borde finnas för att uppnå en helhet – och just så påverkade Duologue mig, när jag märkte att jag försökte sammanfoga disparata och divergerande stämmor. Härlig, spänningsskapande musik!
Musiken strömmade i en slags udda osämja, i vackra följder, folkmusikskuggade, lättsamt snälla men beskt bestämda, som en mor som bäst vet hur hon ska ta hand om de sina, som springer åt olika håll.

Särpräglat!

Pajunen och Larsson avslutade med tre delar ur just densamma 11 Esperienzas av Peter Schuback, som vi hörde tidigare, med Lindal och Blixt. Nu valde man nr. 7, 3 och 9.
Nr. 7 var livlig, uppstudsig, nästan fanfarisk, signalisk – hoppetossig… men sedan sederad, uppbackad med fluffiga kuddar och serverad jasminte och naturpoesi av Ola Hansson.
Nr. 3 letade sig fram i dimman över stenskrovlet i skepnad av violan och basklarinetten. Var är Nallo? Försiktiga steg i andlös balans över våta, vassa stenblock.
Nr. 9 bjöd ett hastigt plockande, puffande, filande – en kraftig kursändring efter nr. 3. Här blåser vi på, tutar och filar, filar som gransångaren, tutar som den törstigaste på festen! Livligt! Roligt! Peter Schuback är en av de allra finaste företrädarna för den kontemporära kulturen: en klippa som trots sin långa karriär alltid i sin musik framstår som fräsch och nydanande, medan han ändå inte tvekar att skriva musik som är både lyrisk, drömsk och bortomvärdslig. Han tycks tala djupt ur människoanden, och jag lyssnar noga.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: