Nattliga riter: Stonehengemusik

30 08 2007

Kroumata överraskade rejält ikväll på Flygeln. När publiken kom dit, efter att ha skyndat från den nyss avslutade Remixkonserten i De Geerhallen – som sändes direkt i P2 – och blev insläppta i den stora ljudsalen, fann de den dels fylld med stämningsrök, dels tom på stolar. Istället var fyra scener uppbyggda runt salen, belamrade med slagverksinstrument och diverse amplifieringar. Scenerna var belysta, men i övrigt var det tämligen dunkelt runt den stora hallen.

Man skulle uppföra verk av Lotta Wennäkoski, Arne Mellnäs, Anders Vinjar och Lars Åkerund, men detta tänkte man inte så mycket på när ljudvärldarna började rulla, utan det blev en totalupplevelse av högsta dignitet.

Det kom mycket folk, som liksom drev planlöst och lite förvirrat runt över golvet mellan scenerna, överläggande med varandra. Jag hade mitt sittunderlag med mig i ryggsäcken, så jag satte mig resolut mitt på golvet, och det stod inte på förrän många andra satt ner med korslagda ben eller med extremiteterna lättjefullt utsträckta. Bland alla unga personer under 50 såg jag också enstaka veteraner som t.ex. Lars-Gunnar Bodin. För dessa måste stämningen ha varit chockartat bekant, för visst såg det intill förväxling ut som en happening på Moderna Museet på 1960-talet, eller som en All-Night-Flight med Terry Riley och hans tidiga synt i New York eller Paris vid samma tid: alla dessa människor, stående, sittande eller liggande, företrädesvis sedda i motljus, medan sinnesexpanderande musik spelades timme efter timme, intill gryningen.

Folk började tala med varandra tvärs över bekantskapsgränser, och genom detta sorl hördes det gradvis i volym ökande ljudet av fåglar eller elektroniska fågelimitationer. Ingen brydde sig särskilt mycket om det, utan man fortsatte att tala med varandra, och det var ju helt rätt, för nu integrerades alla ljud i kompositionen: alla ord som yttrades ingick nu i konserten; alla rörelser vi gjorde var nu en de av kvällens koreografi. Själva gravitationen som höll oss på plats ingick i konserten; ja, hela världsalltet deltog – och det är ju så det är: vi hör alla ihop och hela vår existens i universum och hela universum är en alltomfattande konsert, fast det ville Kroumata till för att vi verkligen skulle uppleva att det är så! Vi deltar i den kosmiska musiken, sfärernas musik, tammetusan! Universum är vårt hem! Låt oss känna oss som hemma!

Småningom föll mörkret över den sal som nu kändes som världsalltets vibrerande mitt. Ett ljus spirade i ett hörn, där en av scenerna fanns. Ljuset gled över i magiskt blått, och spröda perkussiva klanger steg som svetsloppor över oss i mörkret. Salen var tung av kroppar, som samsades som havande minnen i mörkret, fulla med särpräglade världar.

Åter fick jag den där kusliga men storslagna känslan av att befinna mig på Aniara, och som jag sagt tidigare så är det på sätt och vis sant, i överförd bemärkelse, för vad är Tellus annat än en planetär farkost genom tidlösa oändligheter, mot vilka vi söker skydda våra själsförmögenheter?

Efter att ljuden från scen 1 slutat steg applådåskorna ur människomörkret. En annan scen lystes upp, och ansiktena programmerades om och vändes mot ljuset, som solrosor på fälten i Nebraska. Nu drog samtliga Kroumatamedlemmar stråkar mot metall och en av dem fångade upp ljuden i en elektronsik apparat som användes till att återge vinandena lätt utvridna ur sina akustiska fåror. Konserten blev en seans i natten: en nattlig rit.

När scen 3 lystes upp var flocken samlad på golvet framör sina shamaner, vilka utförde de akustiska riterna å våra vägnar.

Scen 4 utgjorde spelplatsen för de sista riterna, i en domedagsmusik på tam-tam, gongar och cymbaler, stundom elförstärkta och foglöst loopade ner i en dundrande, mullrande, förhäxande och förtrollande Stonehengemusik, vari det sista motståndet försvann, befriande våra andar i natten, som minkar utsläppta i natten av djurrättsaktivister.

Kroumatas avslutning på Nordiska musikdagars andra dag var förtrollande underbar. Ingen kunde ha önskat sig något bättre inatt, och jag bockar och bugar inför alla som gjort allt det här möjligt.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: